Kevättä ikkunoissa

Sydäntalvi meni sairastellessa ja armottoman väsymyksen painaessa päälle. Sillä aikaa talo meni kuitenkin eteenpäin, ja on nyt levyvalmis. Parina viikonloppuna kasattiin autokatoksen runko, ja nyt on talossa pintatöiden vuoro.

Tuntuu, että tammikuu oli eilen ja marraskuu toissapäivänä. En tiedä missä vaiheessa ollaan menty kevään puolelle, mutta tässä sitä ollaan. Seinät ovat jo saaneet kittiä ja tasoitetta pintaansa, ja vauhti on ollut sen verran hyvä, että pian päästään pohjamaalaamaan.

Urakan luovutus

Vähän huvittavaa ajatella, että alunperin harkitsimme tekevämme talon alusta asti itse. Ei me sitä itse oltaisi tietenkään osattu tehdä, ja talkoovoiminkin olisi ollut aikamoinen homma. Urakan luovutuspalaverissa oli käytännössä vain pikkuasioita, jotka vaativat vielä korjausta tai huomiota urakoitsijan toimesta. Esimerkiksi kynnyspeltien musta väri, liukuovien säätö ja ylimääräisen päätyluukun korjaus ovat vielä työn alla, mutta muutoin kaiken pitäisi olla valmista oman työn osuuden alkamiseen. Voimmekin siis olla tyytyväisiä siihen, miten talo tähän asti on toteutettu. Kiitokset tästä Rakennus M. Oinoselle ja hänen työporukalleen, sekä Kannustalo Saimaalle. Erityiskiitoksen ansaitsee jo tässä vaiheessa myös Etelä-Savon Sähkötyö, joka on ollut tiiviisti mukana sähkötöiden lisäksi valaistussuunnittelussa. Valvojamme on myös ollut tärkeä tekninen ja henkinen tuki, joka onneksi jatkaa tätä roolia talon valmistumiseen asti. Kaikkia urakassa mukana olleita voimme lämpimästi suositella.

Huonoin puoli urakoitsijan käyttämisessä on se, että oman työn osuuden alkaessa alkaakin toivomaan, että joku ulkopuolinen tekisi talon valmiiksi asti. Kun tähän asti on päässyt suhteellisen helpolla, pitää hetki pyöritellä peukaloita ennenkuin osaa tarttua konkreettisesti toimeen. Autokatos saatiin viime viikonloppuna aluskatteeseen, ja se saa nyt odotella, että päästään tekemään sisätyöt muuttovalmiiksi.

IMG_5541IMG_5601IMG_5641IMG_6299

Pojat innostuivat tasoitushommista, joissa ollaan tällä viikolla päästy jo kunnolla vauhtiin. Hyvin ovat muutenkin viihtyneet talolla nikkaroimassa omia juttujaan sen jälkeen, kun saatiin lämmöt päälle.

Lattia

Pintamateriaaleista itselleni (ja kyllä muullekin perheelle) tärkein, lattia, on valittu ja laitettu tilaukseen. Väännettiin ja käännettiin, ja päädyttiin lopulta kahteen erilaiseen finaalivaihtoehtoon. Timberwisen Lehtikuusi Snow White oli suosikkimme alusta alkaen, ja sen rinnalle loppuvaiheen haastajaksi nousi vähän yllättäen Parlan Tammi Chalet Tundra. Molemmissa kaunis, utuinen sävy, mutta tammi selkeästi tumma ja lehtikuusi hyvin vaalea. Molemmat laadukkaita kotimaisia, mutta alkuperäiseen suosikkiin sitä näyttää aina päätyvän kuitenkin. Kotimme lattia päällystetään siis Timberwisen Lehtikuusilankulla, joka on pitkäaikaisen lattiaunelmamme suuri täyttymys. Tällä hetkellä nautiskellaan trendikkäästä ruutuparketista, ja erilaiset oranssihtavat sävyt tammiparketeissa ovat muistakin kodeistamme tuttuja. Meille simppeli vaalea on siis uusi kokemus. Lehtikuusessa on miellyttävää elävyyttä ja persoonallisuutta, joka ei vaaleana kuitenkaan nouse liian hallitsevaksi. Mustia ja tummia sävyjä tasapainottamaan haluttiin valoisa ja tyylillisesti helposti yhdistettävissä oleva lattia. Siksi päädyttiin lopulta yksimielisesti siihen tulokseen, että Snow White on oikea vaihtoehto. Kaikki pähkäily oli siis täysin turhaa – olisimme voineet valita tämän jo viime kesänä.

 

Lehtikuusi_harj_Snowwhite

Timberwise Lehtikuusi Snow White. Kuva: Timberwise

IMG_6500IMG_6470

Lehtikuusiparketin palanen on kulkenut laukussa Studion, raksan ja kodin väliä koko talven. Siinä on jotain kauniin vanhaa, ja samalla herkkää, luonnollista persoonallisuutta.

 

Päätöstä Timberwisesta ei muuten ainakaan vaikeuttanut allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus, joka meidänkin perheessä on merkityksellinen. Melkein kaikessa muussa olen valmis tinkimään, mutta en lattiassa. Hyvä lattia on kirjaimellisesti kaiken pohja.

Kalusteita ja kodinkoneita

Kun omien kalusteiden tilaus lähestyy, muuttuu suunnitelma koko ajan yksinkertaisemmaksi. Meillä on se miellyttävä tilanne, että huipputuotteet ovat suunnittelutoimistoni kautta helposti saatavilla. Instassa on tullut muutamiakin yhteistyöehdotuksia eri kalustefirmoilta ja suunnittelijoilta, joten avaan tässä hiukan tarinaa meidän kalustetoimittajasta ja yhteistyöstämme.

Suunnittelijana olen siitä etuoikeutetussa asemassa, että olen saanut ympärilleni loistavia yhteistyökumppaneita, joiden tuotteita voimme hyödyntää myös omassa kodissamme. Yksi keskeisimmistä on savolainen kalustebrändi Korona, joka 20 vuoden kokemuksella valmistaa kotimaisia laatukeittiöitä ja -kiintokalusteita Leppävirralla. Olen itse mukana Koronan tiimissä suunnittelutöiden lisäksi myös tuotekehityksen puolella, joten meidän kalustetoimittaja on itsestään selvä. Arvostamme erityisesti heidän avointa tapaansa toimia, mikä on hyvä lisämauste laajan tuotevalikoiman rinnalla. Kotimaisen työn osuus näkyy avainlippumerkissä, ja lisäksi tämän firma on harkiten valinnut yhteistyökumppaneikseen vain parhaita ja luotettavimpia toimijoita. Oman kohteemme lisäksi tänä vuonna on tulossa muitakin upeita yhteistyökohteita Koronan kanssa, joten tätä toimijaa voin todellakin lämpimästi suositella myös muille rakentajille ja  remontoijille. Kaikki meidän kodin suunnittelukuvat on tehty Koronan tuotteilla. Tarjousta ja 3D-kuvia kaipaavat voivat ottaa yhteyttä suoraan info@designstudioklen.com.

Oma keittiömme on ovivalinnan kannalta vielä hiukan auki: joko mustaa MDF:ää tai mustaa viilua. Kokeillaan elämistä ilman yläkaappeja, jotka voi korvata halutessaan avohyllyillä.Tasoiksi olemme valinneet Kivilähteen keraamisen tason sävyssä Hiili. Tämä absoluuttisella kuumakestolla varustettu taso on vain 12mm paksua, ja tuo keittiöön toivomaamme keveyttä. Keraaminen taso toimii myös tiskipöydän vastikkeena, sillä se on täysin vedenkestävä. Keraamista tasoa tulee myös aamiaiskaappiin.

IMG_4316 (1).JPG

IMG_4327

Kivilähteen keraaminen taso Hiili.

LS_Keittiö_loppusuora_12

Keittiösuunnitelma MDF-ovilla.

LS_FINAL_koivudaalia

Viiluovet ja avohyllyt.

 

Myös kodinkoneiden suhteen olemme tehneet valintoja. Liesitaso integroidulla liesituulettimella otetaan Savolta; Bora Basic Plus vei voiton minimalistisella muotoilullaan ja teknisillä ominaisuuksillaan. Muut kodinkoneet otamme AEG:ltä, ja mua kiinnostaisi valkata keittiöön niin hyvä höyryuuni, ettei mikroa tarvittaisi ollenkaan. Uskon, että tulevaisuudessa mikrot häviävät keittiöstä, ja nyt olisi hyvä mahdollisuus testata tätä itse. Hyvä höyryuuni sisältää ruuan lämmitys- ja sulatusohjelmia, joissa on selkeitä etuja suhteessa mikroaaltolämmitykseen. Höyry lämmittää ruuan tasaisesti, eikä hajota sen sisältämää nestettä. Paljon käyttämämme Saarioisten maksalaatikkokin saattaisi siis säilyä lämmityksen ajan räjähtämättä. Hyvä induktio ja monitoimiuuni voivatkin mun mielikuvissa korvata mikron kokonaan. Mikro ei ole myöskään se kaikista kaunein elementti keittiössä, joten sen skippaaminen on taka-ajatuksena jo visuaalisistakin syistä.

 

2017_bora_basic_bfi_paella_web
Bora Basic Plus. Kuva: Savo

 

Säilytysjärjestelmät toteutetaan hyvistä perustuotteista vaatehuoneeseen ja eteiseen. Vessat ja kodinhoitohuone saavat myös hyvin simppelin suunnitelman. Lastenhuoneisiin on tarkoitus hankkia vanhat kaapit vaatesäilytystä varten (ehtisipä joskus kirppareille), ja työhuoneen kalustus toteutetaan irtokalusteille seinähyllyjä lukuun ottamatta. Pari lipastoprojektia odottaa myös autokatoksen valmistumista ja hyviä ilmoja. Voi olla, että varasto täyttyy hyvinkin nopeasti näistä mun ikuisuusprojekteista, joita vihdoin pääsen toivottavasti myös tekemään.

 

IMG_8889

Kevään uusia säilytysjärjestelmämateriaaleja, Korona. 

Pakko muuten kehua Kannustalon tarvikepakettitoimitusta; määrämittaan sahattu puutavara ja valmiiksi kasatut kattotuolit olivat simppelit asentaa, ja ainakin toistaiseksi kaikki palapelinpalat ovat löytäneet meidänkin käsissämme hyvin paikkansa. Tilaamalla autokatoksen Kannustalon kautta varmistimme talon ja autokatoksen visuaalisen yhteensopivuuden, ja tarvikepaketin avulla + omalla työllä saamme katoksen meille sopivaan kokonaishintaan.

IMG_5746IMG_5743

Lato-autokatos on näyttävä, ja antaa hyvän suojan etupihalle tulevia naapureita ajatellen.

Huimasti lisääntyvä valon määrä ja konkreettiset sisustusvalinnat tuovat toivottavasti energiaa kevääseen. Pikkuhiljaa on muuttokin alkanut pyöriä mielessä. Ihan hirveästi vielä tehtävää, mutta pakko todeta, etten olisi uskonut kaiken pyörähtävän näin nopeasti tähän vaiheeseen. Seuraavana suunnittelupöydällä oman talon osalta E:n huoneen parvi ja listattomien ikkunoiden toteuttaminen. Olen tosi kiitollinen, että lapset jaksavat tätä näin hienosti. Yritetään osallistaa heitä suunnitteluun ja toteuttamiseenkin niin paljon kuin mahdollista, ja mm. huoneiden värivalinnat ovat olleet meillä keskeisiä puheenaiheita viime viikkoina. Se, että lapset saavat ekaa kertaa omat huoneensa, on melkein jännintä koko jutussa itsellekin. Niin hyvälle mielelle tulee, kun pojat touhuavat innoissaan raksalla ja koheltavat tasoituslastojen ja vasaroiden kanssa.

 

Hyvää viikonloppua rakentajan aamupalapöydän äärestä!  🙂

IMG_6542

 

 

E

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s