Väreistä

Väreillä on arvaamattoman suuri merkitys jokapäiväiseen elämään ja tunnetiloihin. Jokainen väri voi toimia sisustuksessa, mutta kaikkia hyviä ideoita ei kannata ahtaa samaan pakettiin. Värit tulisi valita kokemisen kautta.

Värit merkitsevät meidän perheessä eniten minulle ja esikoiselle, joka näyttää perineen äitinsä pakonomaisen ympäristön tarkkailun värien ja muotojen kautta. Toivon välillä salaa, että E innostuisi muotoilusta ja arkkitehtuurista kun koulutustaan joskus valitsee. Robottisuunnittelija ja tanssija sopivat kyllä ihan yhtä hyvin. Ne, keihin värit vaikuttavat erityisesti, saavat kuitenkin luonnollisesti olla niiden valinnan keskiössä.

Se, miten koemme värit eri elämänvaihessa, vaihtelee yksilöllisesti. Imemme huomaamattamme vaikutteita niin trendeistä kuin sosiaalisesta ympäristöstämme aineellisen maailman lisäksi. Kaikille värit eivät merkitse niin paljon, ainakaan tiedostetusti. Kuopuksella on mielipiteensä, mutta toiminnallisuus on hänelle muoto- ja väriseikkoja tärkeämpää. Siinä missä E keskittyy taloprojektissamme visuaalisuuteen, O:ta kiinnostaa paljon enemmin se, miten talo tehdään. Työmiehen ja lätkäpelaajan urasta haaveleva kolmevuotias muuten lupasi kolata pihan äidille joka päivä, kun ollaan muutettu. Onneksi on kesä aikaa kasvaa ja kerätä voimia ensi talveen! Värien suhde luonteepiirteisiin onkin muuten valtavan mielenkiintoinen tutkimusalue. Mainittakoon siis vielä, että J on nostanut jo ajat sitten kätensä pystyyn kaikissa sisustusasioissa, joten häneltä näitä väri-asioita on turha edes kysyä. Aikoo kuulema hyödyntää sisustussuunnittelijan palveluita, kerran sellainen talosta löytyy. Ihan hyvä niin.

 

Värit sisustuksessa & Värikevät 2018

Sisustuksen trendivärit vaihtelevat sen mukaan, mihin silmämme tottuu, ja minkä taas vastaavasti koemme uutena ja raikkaana. Kaikki on trendikästä aikanaan, joten henkilökohtaisesti en kehota tiiviisti seuraamaan trendejä. Suurin merkittävä trendi sisustuksessa viime vuosina on ollut persoonallisuuden rohkeampi esille tuominen. Tälle trendille toivon edelleen kasvua – toivoen samalla etteivät kaikki olisi samalla tavalla erilaisia (tämä valitettavan usein näkyy kaikessa). Design-tietouden kasvaessa monet tekevät klassisia ja hyviä valintoja, eikä sisustusten samankaltaisuuden pelko saakaan koskaan mennä omien henkilökohtaisten mieltymysten ohi. Mielestäni värien kanssa on toimittava samoin. Se, mikä miellyttää omaa silmää kulloinkin, on aina oikea ratkaisu. Värien tulisi kotona tukea elämäntilannettamme, ja sitä kautta persoonaamme ja hyvinvointiamme.

Isossa mittakaavassa sisustuksen osalta omaa silmääni on ovat aina miellyttäneet analogiset eli vierekkäiset värit. Vastavärien käyttö koetaan usein rohkeaksi, ja itse pidän niiden käytöstä enemmän vaikkapa julistesuunnittelussa. Vastavärien ja analogisten värien käyttö määräytyykin sisustuksissa usein siten, halutaanko herättää huomiota tai tuoda tilaan dynaamisyytta, vai halutaanko luoda rauhallisuutta ja harmoniaa. Nämä eivät tietenkään ole kaksi toisiinsa liittymätöntä linjaa, ja taitava sisustaja osaakin hyödyntää molempien parhaat puolet.

Vastaväreihin saadaan rauhallisuutta, kun värit murretaan. Murretut pastellisävyt ja maanläheisten värien kokoelmat ovat olleet pinnalla jo pidempään, ja nämä omaa värisilmääni miellyttävät trendit tarjoavatkin sisusesineistön puolella nyt paljon mahdollisuuksia. Tänä vuonna värit kuitenkin tummenevat ja saavat lisää syvyyttä, mikä sopivasti yhdisteltynä luo helposti mielenkiintoa sisustukseen. Värit ylipäänsä vahvistavat edelleen tuloaan pitkään jatkuneen harmaa-valkoisen kauden jälkeen, mutta kokonaisuudet pysyvät mielestäni rauhallisina maanläheisten sävyjen ansiosta.

 

Tikkurila_ColorNow2018_Minerals_color_moodboard
Tikkurila Minerals -värikokoelma. Kuva: Tikkurila

 

Meille valitsen suuret linjat ajattomien mustan, harmaan, valkoisen ja puun eri sävyjen kautta, ja tuen väripintoja esim. erilaisilla tekstiileillä ja taiteella. Tiedän myös haluavani leikkiä väreillä seinissä ja kalusteissa (ja vaihdella niitä), joten värejäkin tullaan näkemään. Tikkurilan Color Now 2018 Minerals-värikokoelma tarjoili hyviä vaihtoehtoja mm. poikien huoneiden värimaailmaan. Näistä omat suosikkin ovat rauhallinen harmaa Takorauta ja lempeän leikkisä Serpentiini. Molemmat ovat sekä harmonisia että voimakkaita värejä, ja voisivat toimia kauttaaltaan maalattuna. Pitää kuitenkin miettiä, tuleeko poikien huoneen seiniin vaneria kiipeilyseinää tai mahdollista parvea varten, ja sitä kautta lähteä rakentamaan värimaailmaa. Tikkurilan uudesta värikokoelmasta Piazza on suosikkini, joten se on myös vaihtoehto sekä poikien huoneisiin että työ- ja makuuhuoneisiin. En kauheasti pidä pelkistä tehosteseinistä, elleivät ne sulaudu ympäröiviin seiniin perustellusti joko värimaailman tai materiaalinsa kautta. Piazza olisi kuitenkin helposti yhdistettävissä valkoiseen, joista suosikkini Tikkurilan kartoista on ollut valoisa ja neutraali Paperi.

 

(Kuvat: Tikkurila)

 

Huomiona tulvan vuoden väreihin; Tikkurilan vuoden väri Ruuku ja Pantonen Ultra Violet ovat molemmat hehkuvia ja syviä. Em. valitsemani värikokoelma toimiikin hyvänä pohjana monelle voimakkaammalle, hehkuvalle värisävylle. Puupinnat tuovat itsessään kuviota ja hehkua, ja mustat sävyt ikkunanpuitteista keittiöön kontrastia. Lisäksi pidän Etruskin kaltaisista “kuluneista” sävyistä, jotka toimivat voimakkampienkin värisävyjen kanssa yleensä hyvin. Pakko kyllä myöntää, että violetti on ollut mulle aina väreistä se, mihin tunnen vähiten vetoa. En osaa tarkallee arvioida, mistä sen luotaantyöntävyys johtuu, joten Pantonen vuoden väri tuokin haastetta henkilökohtaiseen värimaailmaani. Ehkä löydän siitä uusia puolia tänä vuonna, kun väriä alkaa näkyä enemmän ympäristöissä. Omaan kotiini en ihan äkkiä usko violetin kuitenkaan rantautuvan (nämä ovat niitä juttuja, mitkä voi sitten jo loppuvuodesta pyörtää).

 

(Kuvat: Tikkurila)

 

Värejä valittaessa ja sisustuksessa käytettäessä tulee aina muistaa myös niiden vaikutus suhteessa materiaaliin. Ruukun sävyt huokoisissa saviastioissa ovat luonnon tuottamia, ja syntteettisesti aikaansaatuna sileällä seinäpinnalla ihan eri juttu. Värit kannattaakain siis valita myös käyttökohteen mukaan. Aidoilla luonnonmateriaaleilla ja -väreillä ei voi mennä pieleen.

Meidän kodista tulee perinteisen skandinaavinen, ja siellä tullaan sekoittamaan sekä eri aika- että tyylikausia täysin omien mieltymysten mukaan. Talon pintojen värimaailmaa suunniteltaessa haluan ottaa huomioon juuri muunneltavuuden ja sisustustyylimme peruselementit. Julkisivultaan talomme on melko tanskalaishenkinen, mihin lyhyillä räystäillä ja selkeällä ulkomuodolla pyrittiinkin. Skandinaavinen värimaailma perustuu pitkälti valkoisen, mustan ja vaalean puun liittoon, ja tämän pohjalle myös meidän kotimme rakentuu. Uskon, että Tikkurilan sävyistä löydämme jotain kivaa pelkkää valkoisuutta rikkomaan. Ainakin poikien huoneet kaipaavat jotain – oli se sitten seinissä tai kalusteissa.

Värejä pitää voida muuttaa, kun siltä tuntuu. Siksi isojen hankintojen kanssa onkin varminta pelata sillä paletilla, jonka valitsee sisustuksensa pohjaksi. Musta keittiö, valkoiset seinäpinnat, vaalea puulattia ja harmaa sohva yhdistettynä murrettuihin luonnonsävyihin muussa sisustuksessa – näistä tulee meidän talomme värimaailma koostumaan. Voi kevät, tule jo!

 

E

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s