Raksalla tapahtuu jotain

Lattiaa hiotaan, ulko-ovia asennetaan ja julkisivua viimeistellään. Joku tulee ja joku menee, ja pihalla on roskia merkkinä siitä, että jotain on tapahtunut taas tänään jollain nurkalla. Raksalla tapahtuu joka päivä jotain, ja talo alkaa pikkuhiljaa näyttää itseltään.

Vaikka pyrimme käymään työmaalla joka päivä – yleensä useampiakin kertoja päivässä, tipumme välillä kärryiltä siinä, mitä raksalla seuraavaksi tapahtuu. Loppuvuosi oli työntäyteinen, ja siihen hukkui oman projektimme osalta myös talotekniikkaa, lattiavalu ja todennäköisesti jotain muuta, mitä osaa ajatella vasta sitten myöhemmin. Oman kodin rakentaminen tai rakennuttaminen on hässäkkää myös meille suunnittelijoille, ja voisin lyödä vetoa siitä, että tiedän asikasprojekteistani välillä paljon enemmän kuin omastani.

On tammikuun ensimmäinen viikko, ja työmaa on edennyt lähes väliseinävaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että oma osuutemme konkreettisessa rakentamisessa lähestyy vääjäämättä (kääk!) ja pian pitäisi omat pintamateriaalit ja kalusteet listata tilausvalmiiksi. Oman suunnittelutoimiston onni ja vaikeus on siinä, että pääsen hypistelemään ihania materiaaleja päivittäin. Odotan jo kevättä ja maalin tahraamia käsiä ja pihamudasta likaisia lapsia raksalla juoksentelemassa. Odotan myös sitä tunnetta mikä tulee, kun valmista pintaa syntyy ja kalusteita aletaan asentaa paikoilleen. Kaikista näistä romantisoiduista raksakuvitelmista pääsen varmaan eroon heti maaliskuun ensimmäisellä viikolla, mutta mennään tämän synkimmän vuodenajan yli näillä. 🙂

Pähkinänkuoressa se, mitä raksalla sivusta katsottuna tapahtui ennen vuoden vaihdetta ja työmaapaussia:

  • Vesikiertoisen lattialämmityksen asentaminen
  • Talotekniikka – putket, IV, sähköt ja lattiakaivot
  • Yläpohjan eristys ja kotelointi
  • Lattiavalu

Pääosin kaikki rakentamisessa on sujunut hyvin. Kattopeltejä odotimme kyllä paikalleen paljon nopeammin, viimeistään jouluksi. Joululoma meni kuitenkin pressuja miettiessä, ja tällä viikolla selvisi, että peltien asentaminen saattaa venyä vielä ensi viikolle. Vaikka talossa on aluskate ja se vielä pressutettiin ennen joululomia, aiheuttavat jatkuva Saimaalta puhaltava kova tuuli ja taivaalta satava vesi-lumi-räntäsade hieman harmaita hiuksia. Optimistisena tässä kuitenkin odotellaan, että pellit olisivat pian paikallaan ja talo siten säältä kunnolla suojassa. Toinen kommellus sattui villojen kanssa; työmaalla oli vahingossa käytetty tontilla oleva, käyttöullakon eristämiseen tarkoitettu villaläjä yläpohjan eristämiseen, joten talossa on sen seurauksena kahta eri villaa. Valvojamme mukaan tällä ei kuitenkaan ole höyrysulkumuovillisessa talossa merkitystä, joten villat jäävät paikalleen ja me saamme uuden pinon villoja käyttöullakon eristämistä varten. Sekaannuksilta ja aikataulujen venymisiltä ei varmaan millään työmaalla voida kokonaan välttyä, joten olkaamme kiitollisia siitä, että ollaan päästy aika vähällä. 

Tilaohjelman suhteen ollaan pohdittu pientä isoa muutosta: toinen eteläpäädyn kolmeen huoneeseen jakavista väliseinistä tekisi mieli jättää kokonaan pois. Tällöin saataisiin aikaan yksi pienempi ja yksi isompi tila, joista toinen saisi toimia kammarina ja toinen leikki- ja jumppahuoneena (apinahäkkinä) sekä creative-spacena. Pojille tämä on ok, kun lupasin että voivat isompaan yhteiseen huoneeseen saada pienen telkkarin pleikkari ykköstä varten (kun raksailu on väsyttänyt, ollaan mm. pelailtu vanhaa kunnon Crash Bandicootia viime aikoina aivojen nollaamiseksi). Meillä lapset kaipaavat tekemisilleen eniten TILAA, eivät välttämättä omaa tilaa. Kun ollaan eletty tosi ahtaasti, on yksin nukkuminenkin ihan vieras käsite meillä. Tuonne isompaan huoneeseen voisi laittaa myös levitettävän sohvan vierassängyksi puolapuiden, renkaiden, työpöydän, leluvaraston ja kirjaston lisäksi. Poikien makuuhuoneesta voisi järjestää kulkuaukon leikkitupaan, ja isosta tuvasta jäisi yksi väliovi kokonaan pois. Väliseinät alkavat rakentua ehkä jo tällä viikolla, joten kiirettä pitää tämän päätöksen kanssa.

POHJA1
Pohja alkuperäisen suunnitelman mukaan, jossa työtila on erotettu makuuhuoneista.
POHJA2
Pohja vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan. Tässä kuvassa kulku poikien makuukammarista leikkihuoneeseen itse rakennetun parven alta (suunnitelmakuvia myöhemmin).
lundia_lofty_kerross_nky_rekv_low
Jos makuukammari on yhteinen eikä parvea haluta itse väsätä, tarvitaan kerrossänky. Lundian Lofty toimisi myöhemmin myös erillisinä sänkyinä. Kuva: Lundia
LS kaapit
Keittiön kaapistoja (tai muuta säilytystilaa) voitaisiin lisätä ruokailutilan toiselle puolelle, jos reunimmainen ovi jätetään makuuhuonemuutoksen myötä pois. Kuva: Design Studio Klén
Raksa1
Kyllähän tuohon aika upean leikki- ja touhuamistilan saisi. Lattian hionta oli tänään käynnissä, joten tällä viikolla pitää päättää tämä väliseinäasia.

Molempi parempi, mutta jos isoa tilaa haluaa kokeilla, niin parempi jättää väliseinä tässä vaiheessa pois kuin purkaa se myöhemmin. Tämä tottakai lattian yhtenäisyyden kannalta, mutta myös käytännön syistä. Kun pojat kaipaavat tosissaan omaa rauhaa, ei tuon väliseinän rakentaminen siinä vaiheessa ole niin iso juttu. Tänään tuntui siltä, että taidamme päätyä tuohon kammarin ja isomman leikkihuoneen ratkaisuun. En usko, että ollaan ainoita jotka pähkäilevät Lego City palo- ja poliisiasemien ja mitä kummallisempien itse askarreltujen roolihahmoasujen säilytysongelmien kanssa pienessä tilassa. Viimeimmäksi joululomalla rakennettiin avaruusalus kylpyammeen pahvilaatikosta, ja tällaisten projektien säilyttäminen pienessä tilassa on vähintäänkin haastavaa. Kun päästään taloon, aion kyllä ohjata kaikki isoimmat projektit suoraan “tonttuhuoneeseen” eli käyttöullakolle, josta saa sitä myötä tulla poikien kolmas oma tila niin pitkäksi aikaa, kun siellä leikkimässä viihtyvät. Luovuus kunniaan!

amme.jpg
Bathlife Ideal 160. Kuva: Bathlife

Kylpyamme tilattiin muuten jo marraskuussa, ja Joulupukki oli ystävällisesti toimittanut sen erikoislähetyksenä väliaikaiskotiimme. Käyttöönhän se piti ottaa tottakai samantien, ja hyvin toimii tämä pieni ja näppärä amme meidän käytössä. Tämä on myös helppo heivata pois, jos amme alkaa kyllästyttää. Bathlife Ideal 160 on valmistettu saniteettiakryylistä, ja se painaa n. 50kg, joten liikuttelu onnistuu helposti. Nyt kun pojat ovat pieniä, on tämä kuitenkin kiva lisä taloon heille.

 

Sisustusvaihetta kohti

Sisustusvaihe alkaa pian, sillä monet tuotteet pitää tilata ajoissa niiden optimaalisen toimitusajan varmistamiseksi. Useiden hyvien vaihtoehtojen joukosta ollaan päädytty jo joihinkin ratkaisuihinkin.

Sohva on yksi uuden kotimme tärkeimmistä hankinnoista. Hakolan Lazy osoittautui lopulta ylivoimaiseksi suosikiksi, joten viimeistään kesällä meille muutta Lazy kulmadivaani mustilla metallijaloilla. Kangasvaihtoehtoja pohditaan vielä – itse kaipailisin värivaihtoehtoihin tummanharmaata samettia, mutta kestävä ja ajaton nahka sekä vaaleanharmaa kangas ovat myös mahdollisia.

hakola-LazyK25CXRvaalharm-harmaa
Hakolan Lazy kulmadivaani vaaleanharmaalla Florist-kankaalla. Kuva: Hakola
hakola_cosy_stark_vharm_metjalka-1030x687.jpg
Cosyn mustat metallijalat Lazyyn, kiitos. Kuva: Hakola

Lazyssä viehätti lopulta kaikki: muotokieli, löhöiltävyys ja pestävät/irrotettavat päälliset. Koska myin edellisen sohvamme jo syksyllä alta pois, nautiskelemme tällä hetkellä kahdesta aikanaan Ekotorilta löytämästäni kultasamettisesta nojatuolista. Tätä sohvaa siis todella odotetaan.

Lazyn kaveriksi tupaan hankittiin vuoden vikana päivänä alesta myös telkkari. Mikäpä muukaan kuin Samsungin The Frame, joka ulkonäöllisesti oli ainut vaihtoehto avoimeen tupaan. En ole koskaan ollut Samsung-ihmisiä, mutta TV-mallisto heillä on kieltämättä  kohdillaan ja erottuu selvästi kilpailijoista. En pidä tekniikan esille tuomisesta sisustuksessa henkilökohtaisesti, joten tämä TV sopii meille kuin nappi kaukosäätimeen (joka muuten oli sekin kehittynyt aika lailla verrattuna 9 vuotta vanhan Panasonicimme säätimeen). The Frame on palkittu myös kuvan- ja äänenlaadustaan, mikä huomattiin kyllä heti käyttöön oton jälkeen. Hyvästi plasmakamiina, tervetuloa nykyaika! Nyt on vielä hyvä aika koukuttua sarjoihin, pian ei telkkaria hetkeen ehdikään katsella.

fi-the-frame-ls003-ue55ls003auxxc-black-Black-67722450
The Frame 55″ Kuva: Samsung

Lattian suhteen olemme edelleen kahden vaiheilla. Kalanruoto houkuttaa klassisuudellaan ja lehtikuusi viehättää kuvioinnillaan. Suosikeiksi vertailussa ovat nousseet Timberwisen lankkuparketti lehtikuusesta sävyssä Snow White, ja uutena tuttavuutena Meisterin lukkopontattu rustiikkinen kalanruoto. Meisterin tuotteen näytepala on matkalla meille, joten pian päästään vertaamaan myös livenä. Kalanruotoparketin asennusta helpottaisi tuo lukkopontti, ja sillä on suora vaikutus toki myös lattian hintaan. Lattia on siis muiden pintamateriaalien tavoin tarkoitus asentaa itse/talkooporukalla. Kalanruoto oli ensimmäinen ajatukseni talomme lattiaksi, sillä rakastan tiloja, joissa lattialla on jotain sanottavaa. Tämä klassinen ladonta on pomminvarmasti ajaton, ja Meisterin rustiikkinen versio viehättää sekä sävyltään että lankkukooltaan.

Meister1

Meister2
Meister PS 500 Tammi Authentic White Rustic harjattu & öljyvahattu. Kuvat: Novafloor

Kalusteiden osalta päädytään todennäköisesti hyvin yksinkertaiseen lopputulokseen. Mustan värin lisäksi olemme pohtineet vaaleaa harmaata, ja tämän päätöksen suhteen odotankin vielä kevään uusia värimalleja ovitoimittajiltamme. MDF-ovet voi toki tilata haluamassaan värissä, mutta luulen, että käännymme kuitenkin lopulta mustaan. Pienet, sirot lanka- tai nuppivetimet tai kokonaan vetimetön kokonaisuus. Tasoihin valitsemme todennäköisesti Kivilähteen 12mm hiilenmustan keraamisen tason tai tumman Dektonin.  Meidän keittiö- ja kiintokalusteet toteutetaan kokonaisuudessan kotimaisen kalustevalmistajan Koronan kautta. Käytän Koronan tuotteita suunnittelutöideni toteutuksissa, ja pian vuoden kestäneen yhteistyön aikana olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tämän pienen savolaisen tehtaan laatuun ja toimintatapoihin. Koronan tuotteet valmistetaan avainlipputuotteena 20 vuoden kokemuksella, ja on ollut upeaa olla osa heidän suunnittelutiimiään niin sisustussuunnittelun kuin tuotesuunnittelunkin kautta. Viime keväänä muuten kehitettiin aamiaiskaappi, josta meille tulee tänä keväänä hieman muokattu versio. Simppeli, yksinkertainen ja käytännöllinen, kuten koko keittiö. Lisättiin päämakuuhuoneen pariovien päälle ikkuna jatkamaan ikkunoiden yläreunojen linjaa ja tuomaan kivaa pientä lisää kokonaisuuteen.

LS_K_5
Ruokapöydän pintamateriaaliksi käy hyvin sama materiaali, kuin keittiön tasoihin. Tässä kokeilussa Kivilähteen kvartsitaso Carrara Marmori. Kuva: Design Studio Klén
LS uusi 5
Musta vetimetön keittiö tupaan aukeavilla kaapistoilla. Kuva: Design Studio Klén

Huomasin tänään, että ollaan saatu ajatustasolla ja hankintojenkin puolesta jo yllättävän paljon aikaiseksi. Pintamateriaalit selkeytyvät parasta aikaa, joten seuraavan postauksen omistan kokonaan niille. Kunhan viimehetken väliseinämuutoksista päästään yli, ollaan jo aika pitkällä.

Inspiroivaa ja jännittävää vuotta 2018 kaikille, tuokoon se lisää turnauskestävyyttä ja loputtomasti hyviä ideoita!

E

Lisää kuvia projektistamme Instagramissa @latosaimaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s