Elementeistä taloksi

Kun hieman alle kaksi viikkoa sitten saimme talon tontille kahdessä täysperävaunurekassa, oli tunnelma innostuksen ja jännityksen lievästi sanottuna voimakkaasti värittämä. Samaan aikaan tuntui lisäksi vähän epätodelliselta, että koko setti suuria unelmia ja konkreettista taloa mahtuisi noihin rekkoihin. 

Mielenkiintoisempaa palapeliä en ole eläessäni sivusta seurannut. Vaikka meidän talo on muodoltaan yksinkertaisuude huippu, oli silti jännää nähdä, miten talo oikeasti kasataan muutamasta palasesta. Jos tarkkoja ollaan, elementtejä oli kuusi (+ päätykolmiot), ja ne solahtivat asiansa osaavan asennusporukan käsissä paikoilleen alaohjauspuihin sen verran rivakasti, etten ehtinyt ihan joka välissä esittää edes tyhmiä kysymyksiä. Oltiin tietysti siis otettu elementtikasausta varten vapaata töistä ja päiväkodista, ja siellä metsän laidassa istuttiin katsomassa, miten niitä taloja oikein tehdään.

 

IMG_0218.JPG

Kun ensimmäinen rivi isoja ristikkoikkunoita nostettiin paikalleen, oltiin samantien ihan varmoja jokaisesta valinnasta, mitkä ollaan talon ulkoasun suhteen tehty. Pakko kyllä sanoa, että Lato näyttää luonnossa vielä massiivisemmalle kuin kuvissa, erityisesti päätyjen osalta. Ladon hienous on juuri se vau-efekti, minkä isot mittasuhteet ja yksinkertaiset perusmuodot saavat (ainakin meille) aikaan. Lato-verhouksella on iso rooli talon julkisivussa. Kun talo oli seuraavana iltana jo aluskatteessa, yritettiin miettiä miten paljon työtä pitkästä tavarasta rakentaminen olisi tuohon vaiheeseen saakka vaatinut? Vastausta on turha edes lähteä miettimään, joten pakko jo tässä vaiheessa kiittää isolla kädellä meidän asennusporukkaa, joka tulee Rakennus M. Oinoselta. Sen lisäksi, että työt sujuvat, on kiva, että myös työmaallakäynneistä saa paljon irti. Tässä vaiheessa kiitos kuuluu ehdottomasti myös Maanrakennus Parkkiselle, jonka ansiosta maatyöt olivat asianmukaisesti valmiina juuri silloin, kun oli tarkoituskin. Kaikenkaikkiaan tähänastiset työt ovat sujuneet hyvin ja budjetin mukaisesti, tosin yllättäviltä tai etukäteen suunnittelemattomilta menoilta ei kai koskaan voi kokonaan välttyä.

 

IMG_0152IMG_0396IMG_0305IMG_0566

IMG_0940.jpg

 

Tällä hetkellä odotellaan lattialämmitysasennusta ja sen jälkeen valua. Käyttövesiputket ja valun kannalta tarvittavat sähköt on jo vedetty paikalleen, ja IV-kanavien asennus on hyvässä vauhdissa. Ulkopuolella päätyjen laudoitus ja terassikannet ovat paikallaan. Kun valu ja katto saadaan paikalleen, ollaan jo pitkällä. Kaksi viikkoa sitten meillä ei ollut kuin sokkeli kuraisen maan keskellä, joten ollaan tultu hyvässä vauhdissa eteenpäin. Valaistussuunnitelma on tehty, ja sisustussuunnitelma elää omaa tahtiaan muun projektin mukana.

Meistä on alusta asti ollut tärkeää, että lapsille ja meille itsellemmekin muodostuu suhde taloon jo ennen kuin se on valmis. Vaikka meillä on iso työ edessä ensi keväänä talon pintatöissä, on jo tässä vaiheessa ollut kiva viettää iltoja tontilla siivoillen ja pihaa suunnitellen. Pienempi pojista viihtyisi vaikka koko päivän kipsilevynpalasia ja styrokseja pilkkoen, ja isompikin yleensä löytää tekemistä, vaikka tontille lähteminen ei kuuluu mielipuuhiin. Eilen pimeyden laskeutuessa mietin taloa katsellessa, miten ensi vuonna teen joulun siihen Kotiin, joka meillä on ollut mielessä jo niin kauan. Sitä ennen on pärjäiltävä väliaikaiskodissa tämä joulunaika. Onneksi tontille ei ole pitkä matka.

 

IMG_0815IMG_0910IMG_0869

 

E

 

P.S. On ollut kiva huomata Instagramissa, että projektimme kiinnostaa muitakin rakentajia. Erityisesti sydäntä lämmittävät toiset Lato-projektit, joita on itsekin kiva seurailla. Ladossa vaan on sitä jotakin, ja toivon, että meidän moderni kaupunkilato tuo oman mausteensa Latojen hienoon joukkoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s