Materiaaleja, materiaaleja

Vaikka talon sisustusvaihe on vielä pitkän matkan päässä, ovat materiaaliharkinnat jo enemmän kuin ajankohtaisia. Tärkeimpinä pidän lattiapintoja ja kiintokalusteita, ja niiden pohtimiseen käytän myös eniten aikaa. Viime viikkoina onkin siis pohdittu paljon eri pintamateriaaleja, joista tässä hieman enemmän.

Koska rakastuin Latoon monen muun tavoin Ulla Koskisen Ladon kuvia Kannustalon katalogista sellaillessani, on päähäni pinttynyt mattamustan, vaalean puun ja betonin pyhä kolminaisuus. Enkä tarkoita tällä sitä, että haluaisin itselleni toisintoa katalogin talosta, mutta tämä materiaaliyhdistelmä tulee varmasti näkymään jossain muotoa meilläkin. On tiettyjä asioita, jotka kuuluvat joihinkin paikkoihin. Kannustalon onnistuneen mallistobrändäyksen ansiosta mustan, betonin ja puun yhdistelmä on mielestäni yhtä voimakas osa Latoa kuin koristepylväät Auroraa. Koska meidän Lato on yksikerroksinen ja sitä hallitsevat myös ristikkoikkunat, vaikuttavat nämä myös tuon materiaaliyhdistelmän toteuttamiseen. On muuten hauskaa, että suoralinjaisuuden rakastajana ylipäänsä päädyimme ristikkoikkunoihin. Uskon kuitenkin vahvasti, että ristikot tuovat Latoon uutta säväystä ja ripauksen jonkin asteista romantiikkaa, kuitenkaan suoralinjaisuutta rikkomatta. On niitä visualisoinneissa testailtukin melko lailla!

 

IMG_7089_1IMG_7094 ilman tekstiä

IMG_7095
Mattamusta kalustepinta näyttää upealle eri valoissa.

 

lato_koskinen_005
Puun, Betonin ja mustan yhdistelmä. Tämä kuva on toiminut innoittajana todennäköisesti melkoisen monelle Ladon rakentajalle. Kuva: Kannustalo

 

Lattiamateriaaleissa meillä on oikeastaan yksi vaihtoehto. Vaikka kivilattiat ovat upeita, on meidän mielestä puutalossa oltava puulattia. Varsinkin Ladossa. Laminaattia ja vinyylikorkkia emme ole edes harkinneet. Lattian pitää tuntua jalan alla puulle, jos se näyttää puulta. Kyselin pojilta muutama viikko sitten, mitä heidän mielestään hyvässä huoneessa pitää olla, ja valistunut ajatus puulattiasta nousi esille sielläkin;

“Hyvässä talossa pitää olla yläkerta tai ainakin yläsänky ja omassa huoneessa telkkari. Ja puulattia.”

Yläsänky, oma telkkari ja puulattia siis. 🙂

Harkitsimme kyllä betonia ja kivilaattaakin, mutta luulen että kallistumme kuitenkin hyvään parkettiin.

Erilaiset kuvio- ja designparketit ovat olleet pinnalla jo pidemmän aikaa, enkä voi itsekään kieltää haaveilleeni kalanruodosta tai Timberwisen Habitaressa esittelemistä uutuuksista. Koska taloon tulee monimuotoisuutta ja kuviointia ikkunaristikoiden kautta, on suora lankkuparketti mielestäni ehkä kuitenkin parempi vaihtoehto. Riippuu tietysti mihin suuntaan sisustusta vie, ja lattian on joka tapauksessa oltava sekä materiaaliltaan että väriltään aikaa hyvin kestävä. Alla muutamia lattiaherkkuja Timberwiselta:

 

Timberwise-parketti-puulattia-wooden-floor-design-parquet-double-kalanruoto-herringbone-fishbone-Tammi-Oak-Nordic_lahis1-1-590x600Timberwise-parketti-puulattia-wooden-floor-parquet-Tammi-Oak-Basketweave_pysty-590x600Timberwise-twise-10152_final_viisto-590x600Timberwise-Design-Parquet_Tetris-590x600

hexagon-590x600
Kuvat: Timberwise

 

Timberwiseltä löytyy toki myös suoria lankkuparketteja. Oikean tuotteen löytyminen on lähes varmaa, koska tuotteen käsittelyn ja värjäyksen voi valita itse. Kuvioparkettien lisäksi onkin siis valittava suosikit suorien lankkujen Rustic ja Vintage -laatujen värjäyksistä.

Kävin tällä viikolla tutustumassa paikalliseen parkettituotteeseen Parlaan, jolta löytyi myös pari mielenkiintoista vaihtoehtoa. Parlan tuotteista ei löydy kuvioparketteja, joten heidän tuotteensa ovat vertailussa vain suorissa lankkuparketeissa. Parlalla on mielenkiintoinen konsepti uivasta lautalattiasta, joka hiotaan tehtaalla käsittelyvalmiiksi. Loppuvärjäys on asiakkaasta kiinni, ja ainakin tehtaalla Osmocolorin tuotteilla käsitellyt mäntylaudat näyttivät mielenkiintoiselle. Tätä vaihtoehtoa pitää tutkia vielä lisää!

Parlan lankkuparketista sävy Tammi Chalet Tundra voisi olla lähimpänä tämänhetkisiä ajatuksiani lattiasta. Lankku on tarpeeksi leveä (14x190x2195mm), ja siinä on lankkujen väliin jäävien viisteiden myötä oikean lankkulattian tuntua. Olen hieman yllättynyt tykästymisestäni rustiikkisiin eli oksaisiin lankkuparketteihin, koska maalaisromantiikka ei koskaan ole ollut meidän juttu. Itse näen tämän tuotteen kuitenkin modernissa valossa oikein yhdisteltynä. Joka tapauksessa lattia on todella suuressa roolissa talon fiiliksen luomisen kannalta. Pitää siis vielä pohtia.

 

 

parla-tammi_chalet_tundra-800x800,e=gif (1)
Tammi Chalet Tundra kuuluu Parlan Vintage-mallistoon, mikä näkyy selkeästi tuotteen rustiikkisuudessa. Kuva: Parla

 

 

Kaiken kaikkiaan viime viikot ovat siis menneet oman rakennusprojektin osalta pitkälti materiaaleja miettiessä. Tulevana viikonloppuna tehdään LVI-suunnitelma, ja sitä myötä määritellään mm. vesipisteiden lopulliset paikat. On jo aikakin, jos pohjatyöt alkavat ensi viikolla tai sitä seuraavalla. Ei sitä omia hommia vaan aina ehdi. Aika paljon kalustesuunnitelmia on kyllä jo tehtykin, ja suosikkikokoelmat alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Pitää kyllä muistaa testailla myös niitä villeimpiä ideoita, ettei jää jotain huomaamatta. 3D auttaa onneksi hahmottamaan paljon, ja on tietysti parhaana apuna kun kotona pitää jotenkin saada tuotua esille oman pään sisällä tapahtuvat asiat.

 

3D_110.jpg
Lato Saimaa, 3D. Kuva: Arkkitehtitoimisto Tiina Pyykkö

Visualisointi-2Visualisointi-3Visualisointi-4Visualisointi-5Visualisointi-6Visualisointi-7Visualisointi-8Visualisointi-9Visualisointi-10Visualisointi-11Visualisointi-12

Visualisointi
Tuvan ja eteisen pohdintoja. Toisessa kuvassa parhaiten esillä hakemamme fiilis. Kun kalusteiden paikat varmistuvat, voi jo alkaa tehdä oikeita kuvia!

 

Kaivuria odotellessa kohti viikonlopun LVI- ja kalustehommia! 🙂

 

 

E

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s