Kaavoja ja piirustuksia

Niinhän siinä kävi, että kesä meni työkiireissä ja nyt on jo syksy. Apua! Nyt alkaa olemaan jo kutkuttavat ajat – talopaketti tulee viikolla 45 ja tontti on valmis rakennettavaksi! Tällä hetkellä, kun viimeisiä viilauksia tilauksiin tehdään, on melkein epätodellinen olo. Tapahtuuko tämä muka oikeasti kohta? Paljon mielenkiintoisia ja vaikeita päätöksiä, uusia suunnitelmia, kokonaisuuden hallintaa. Asiakastyöt ovat melkein helpompia kuin omat. Olemme järkyttävän huonoja päättämään asioista, ennen kuin ne tuntuvat oikealle. Tämä on osaltaan lisännyt viivettä suunnitelmiin, mutta toisaalta saimme vasta tällä viikolla tontin pintavaaituskartan ja sitä kautta viimeiset tiedot asemakaavaan rakennuslupaa varten. Mutta nyt ei ole enää mahdollisuutta vetvoa ja vatvoa, ja hyviin lopputuloksiin ollaan mielestämme päädyttykin. Kun tehdyistä päätöksistä on varma, on paljon mukavampi jäädä odottelmaan tuota marraskuun alkua.

Erityisesti nyt loppukesän aikana olemme olleet paljon tekemisissä erilaisten rakentamista valmistelevien asioiden kanssa. Osa rakentajista tekee kaikki valmistelut, lupahakemukset ja kaavapiirrustukset lähes itsenäisesti, mutta meidän mielestämme oli tärkeää kiinnittää projektiin pääsuunnittelija. Mielestämme on riskittömämpää, kun projektissa on alusta asti mukana pätevä luottohenkilö mm. viranomaisasioista vastaamassa. Pääsuunnittelijan kanssa mm. asemakaavaa piirrettäessä tulee huomioitua varmasti kaikki lopputulokseen ja budjetiinkin vaikuttavat tekijät. Meidän pääsuunnittelijan kanssa yhteistyötä on helpottanut kyllä se, että pääsuunnittelijamme toimisto sattuu sijaitsemaan samassa rakennuksessa oman suunnittelutoimistoni kanssa.  Pääsuunnittelijaa valitessa neuvomme on ehdottomasti huomion kiinnittäminen pääsuunnittelijan kokemukseen, pätevyyteen ja luotettavuuteen. Henkilökemioiden toimivuuskaan ei haittaa.

 

Asemakaava ja pintavaaitus

Asemakaavalla tarkoitetaan rakennettavan tontin alueellista rakentamisen ohjaamista. Se ohjaa mitä ja miten saa rakentaa ja paljon saa rakentaa. Asemakaavaan on mm. määrätty asuinrakennuksen ja varastotilojen sijoittelun etäisyydet suhteessa tontin reunoihin. Meidän onneksemme alueellamme ei ole tiukkoja vaatimuksia siitä, minkälainen talo tontilla pitää olla. Vapaasta kaavasta kertoo erityisesti tien toisella puolella olevat asuntomessutalot, jotka ovat tietysti toinen toistaan erilaisempia. Tämä sopii meille oikein hyvin.

Asemakaavapiirrustusta varten tarvitaan tontin pintavaaituskartta, eli tontin maastonmuodoista ja koroista kertova mittaustulos. Meille tuon mittauksen teki kaupunki. Pintavaaitustiedot määrääväät asemakaavassa mm. talon lattiakoron, joten ilman näitä tietoja arkkitehti ei voi tehdä lopullisia lupakuvia rakennuksesta. Onneksemme tontillamme ei suuria maaston korkeuseroja ole, ja maaperäkin on vaihdettu ja tiivistetty valmiiksi. Tässä vaiheessa voimme siis ainakin olla vielä luottavaisia maanrakennuksen yllätyksettömyyden suhteen.

 

Pintavaaituskartta_pieni
Pintavaaituskartta. Mittauksen meille suoritti kaupunki.

 

 

Asemakaava_pieni.jpg
Asemakaavapiirrustus, joka tehtiin yhdessä pääsuunnittelijan kanssa.

 

Asemakaavapiirrustuksen tekeminen oli, jos ei nyt haastavampaa niin ainakin monimuotoisempaa kuin olimme kuvitelleet. Ensimmäisenä mietimme, miten haluamme hyödyntää tonttia ja ilmansuuntia. Lisäksi pääsuunnittelijamme selvitti heti alussa, saako talon sijoittaa tontille miten päin haluaa. Kadullamme ei ole tiukkaa määräystä tämän suhteen, joten pääsimme sijoittamaan asuinrakennuksen ja varasto-autokatoksen toivomustemme mukaisesti. Asemakaavapirrustukseen piti kuitenkin miettiä myös rakennusten toimivuus keskenään ja piha-alueiden maksimaalinen hyödyntäminen. Koska halusimme hyödyntää länteen jäävän piha-alueen, päädyimme sijoittamaan autokatoksen 2 metriin rajoista. Tämä taas johti siihen, että alkuperäistä suunnitelmaamme autokatoksesta yksinkertaistettiin, jotta autokatoksen ja päärakennuksen limitys ei veisi liikaa tilaa eteläpihalta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että autokatoksesta poistettiin joitakin elementtejä sen mittojen pienentämiseksi. Tällöin päärakennusta ei tarvinnut siirtää niin paljon etelään. Limityksen on käytännön toimivuuden kannalta oltava tietenkin vähintään niin paljon, että pääsisäänkäynti ei törmää suoraan autokatokseen. Jos autokatos sijoitetaan 2m rajoista, on kyseessä kaavapoikkeus, joka pitää ottaa huomioon mm. naapurien kuulemisessa.

Tontti rajautuu lännessä metsäalueeseen ja etelässä viheralueeseen, joten näitä pihoja halusimme tietysti ensi sijaisesti hyödyntää. Itäreunaan jää pieni pihatie (jota toivottavasti jossain vaiheessa reunustaa ihana pieni puukuja) ja pohjoiseen kulku kodinhoitohuoneesta varastoon. Mun mielestä on myös tärkeää, että aamulla töihin lähtiessä näkee aamuauringon pihatiellä ja ilta-aurinko paistaa takapihalle ja illallispöytään. Ilmansuunnilla on iso merkitys asemakaavan ja talon tunnelman suunnittelussa. Asemakaavapiirrustuksen vasemmassa reunassa näkyvät kalliot, joista ollaan oltu aivan innoissamme. Ilta-aurinkoon saadaan siis piha, jossa on pieni nurmialue, joka päättyy mataliin sileisiin kallioihin ja sen jälkeen jäkäläiseen mäntymetsään. Täydellistä, koska ei todellakaan haaveilla isoista tasaisista nurmikentistä tai kivetyistä pihoista. Luonnonkalliot ja helppohoitoinen kalliopuutarha kuulostavat paremmalle.

 

Länsireuna.jpg
Kalliot tontin länsirajalla. Kallioiden taakse ei tule naapureita, koska metsäalueen takana on pohjavesialue ja imeytyskenttiä. Ilta-aurinko paistaa puiden takaa takapihalle.

 

Seuraavaksi odotamme lopullisia kuvia talosta ja autokatoksesta. Niiden perusteella pidetään ensi viikolla aloituspalaveri, johon osallistuvat kaikki talomyyjästä ja pääsuunnittelijasta urakoitsijaan, putki- ja sähkömieheen ja maanrakennusurakoitsijaan. On tärkeää keskustella projektin kulusta koko porukalla jo nyt, ennenkuin tontilla on tapahtunut vielä mitään. Koska teemme itse mm. kalustus- ja LVI-suunnitelman, on meidän oltava myös sitä kautta keskusteluyhteydessä muihin osa-alueisiin. Kotona pojat odottavat jo innoissaan kaivurihommien alkamista, ja kyselevät tuon tuosta milloin se talo oikein on valmis. Tällä viikolla havahduttiin huomaamaan, että eihän siihen tosiaan enää pitkään mene. Näillä näkymin sisähommat ovat meidän käsissämme jo helmikuun tienoilla, mikä tarkoittaa muuttoa jo ennen ensi kesää. Kaikki toiminta tämän projektin suhteen alkoi viime marraskuussa, joten eipä näiden talohommien toteuttamiseen lopulta kauhean kauan mene, jos hyvin sattuu. Ollaan kyllä valmistauduttu sanomaan kerrostaloelämälle hyvästit niin pian kuin vain mahdollista.

 

E

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s