Inspiraationa yksinkertaisuus

Tuhansien erilaisten, toinen toistaan enemmän tai vähemmän muistuttavien talomallien valtavassa viidakossa voi monelle rakentamista suunnittelevalle tulla malli- ja pohjaähky jo alkuvaiheessa. Mekin kuuluimme niihin, jotka tilailivat esitteitä joka paikasta iltapalapöytään luettavaksi. Perinteiset paperiesitteet (hyvät sellaiset!) toimivat mielestäni talohaavelilijoiden kipinänä jopa paremmin kuin virtuaaliset. On kutkuttavaa istua lasten nukkumaanmenon jälkeen teekupin ääressä, ja vedellä lyijykynällä heiveröisiä viivoja pohjaratkaisujen päälle. Ajatella, että ehkä näillä muutoksilla tästä tulisi juuri meidän talo.

Kun esitteitä on kymmeniä, pohjia satoja ja vielä netin tarjoamat mahdollisuudet päälle, koin ainakin itse tuon malli- ja pohjaähkyn melko varhain. Eri talovalmistajat esittävät jokainen saman asian hieman eri tavalla, eikä kokonaiskuvasta useinkaan käy ilmi millä tavalla muutokset ovat mahdollisia. Yksi lukunsa ovat eri toimituskonseptit, joiden kanssa saa olla tarkkana tietääkseen, puhutaanko edes samasta asiasta valmistajia vertailtaessa. Tärkeintä on kuitenkin tietää, millä tavalla pystyy/haluaa itse osallistua rakentamiseen, ja millä asteella joku muu rakentaa. Tällä tavalla selvitetään sopiva toimituskonsepti, ja sitä kautta päästään käsiksi budjettiin. Avainasemassa on paikallinen talomyyjä, jonka palveluhalukkuus ja tietotaito merkitsevät todella paljon.

Tärkeintä taloprojektin aloittamisessa on kuitenkin mieluisan mallin löytäminen. Talomallin/mallien arkkitehtuuri ja tilaratkaisut vaikuttavat varmasti eniten talovalmistajan valintaan. Kun lemppari löytyy, kannattaa seuraavaksi etsiä pohja, joka on mahdollisimman lähellä omia tarpeita. Mielestämme ainut täysin muista talomalleista erottuva malli oli Lato. Se on loistava pohja luoda omanlaisensa kokonaisuus siten, että turhilta krumeluuksilta vältytään. Krumeluuksissa ei tietenkään ole mitään vikaa, jos niitä nimenomaan haetaan. Meille on kuitenkin aina ollut täysin selvää, että talomme tulee saamaan ajattomia ja selkeälinjaisia piirteitä. Lato Saimaa muokataan Kannustalon Lato 148X-mallin pohjalta juuri meille sopivaksi ulkoasupäivitysten yhteydessä. Kuten ensimmäisessä postauksessa mainittiin, Ladon ajatus perustuu nimenomaan yksinkertaisuudeen. Kun kaikki turha riisutaan, jää jäljelle muoto ja tilaohjelma. Form follows function. Näiden kahden tärkeimmän peruspilarin varaan jokaisen kodin tulisi rakentua.

 

lato_148_x_pohja-1024x767
Lato 148X. Tilaratkaisultaan erinomainen, mutta ei tällaisenaan täysin meille sopiva.              Kuva: Kannustalo
lato_148_x_julk1
Lato Saimaan ulkoasuun tulee joitakin muutoksia suhteessa Lato 148X-malliin. Kuva: Kannustalo

 

Yksinkertaisuutta kadottamatta Latoa voi mielestäni kuitenkin kehittää. Googlaamalla löytyy upeita moderneja lato-taloja ympäri maailmaa, ja niistä haettu inspiraatio voi viedä Latoa jopa entistä yksinkertaisempaan suuntaan. Toisaalta pieniä asioita lisäämällä voidaan jo vaikuttaa ulkonäköön huomattavasti. Lato 136X-mallista löytyy mm. ristikkoikkunat, jotka näyttävät mielettömän upeille! Tässä mallissa ikkunoita on myös levennetty verraten Ladossa usein käytettyihin kapeisiin ja korkeisiin ikkunoihin. Maiseman sisälle tuominen on jo arkea ihan tavallisissa taloissakin, mikä on mielestäni erinomainen trendi jos tontti sen sallii. Isoja ikkunoita on nähtävillä runsaslukuisesti tulevan kesän Asuntomessuilla Mikkelissä, eikä Kannustalon messukohde Harmaja Saimaa ole tässä poikkeus. Ihan messutalon kaltaiseen ikkuna-iloitteluun meillä ei ole mahdollisuuksia eikä tonttiperusteista tarvettakaan, mutta Lato Saimaa tulee hyödyntämään hyvin metsänlaidan ja ympäröivät viheralueet.

Ikkunoiden lisäksi 136X-mallissa on jo muutenkin paljon samaa henkeä kuin Lato Saimaassa tulee olemaan. Juuri näitä kuvan kaltaisia elokuisia iltoja ajattelen, kun mietin taloamme valmiina. Kaupunkitontillekin voi ehdottomasti toteuttaa tunnelmallisen piilopaikan.

 

lato_136_xb_julk.jpg
Uusien Lato-mallien joukosta löytyvä Lato136X on jo lähempänä Lato Saimaata. Uutta fiilistä tuovat mm. leveät ristikkoikkunat keskellä taloa. Kuva: Kannustalo

 

Juhannusta ja viimeisimpiä luonnoksia arkkitehdilta odotellessa on hyvin aikaa kotisohvalla fiilistelyyn. Tämänhetkinen asuntomme on tosin niin kuuma, että ajatukset sulavat yhteen ja karkaavat nopeasti teknisistä yksityiskohdista mielikuviin, joissa viileä pihanurmikko sulautuu metsävarvikkoon ja puut antavat pelastavia varjoja kuumista kesäpäivistä nautiskeleville. Juuri tämänhetkisen tilanteen takia ilmanvaihtoasiat tuntuvat olevan meille yksi tärkeimmistä talon suunnittelussa huomioon otettavista asioista. Niihin palaammekin pian.

Sitä ennen otetaan juhannus vastaan ilahduttavan kylmin sääennustein ja jatketaan mm. asuntomessufiilistelyä kotisohvalla. 🙂

 

Tiedosto_000-7

Tiedosto_000-6
Kannustalon loft-tyylinen messukohde Harmaja Saimaa on todella näkemisen arvoinen myös kaikille Lato-faneille. Lato Saimaa rakennetaan metsän reunaan suoraan messutalolta ilta-aurinkoon päin katsottuna.  Kuvat: Design Studio Klén

 

E

 

P.s. Miten Ladon isot ikkunat ja ilmanvaihtoasiat ovat toimineet teillä? Entä mitä mieltä olette Lato-uutuuksista?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s