Etsitään kotia tositarkoituksella

Vaatimukset vapaamuotoisesti:

Kaunis ja simppeli. Sopivan kokoinen, oikealla tilaratkaisulla ja näppärällä sijainnilla. Helppohoitoisella pienellä pihalla, kuitenkin niin, että edes takapiha päättyisi metsään. Hyvin säilytetty ympäristö – mahdollisimman paljon luontoa ja mieluiten järvi lähellä. Omaa rantaa ei tarvitse, mutta uinti- ja kalastusmahdollisuudet ovat plussaa. Sellainen koti, joka kestää aikaa niin ajatukseltaan kuin ulkomuodoltaankin. Neljälle, ja tarvittaessa vieraille mitoitettu. Sellainen, joka näyttää elokuisina iltoina ihanalle pihavalaistuksessa, ja talvella lumipeitteen ympäröimänä. 

 

Terveisin,

nelihenkinen perhe pysyvää kotia vailla.

Näillä vaatimuksilla olemme katselleet erilaisia koteja ja paikkoja niin pitkään, etten enää tarkalleen muista, milloin oman kodin etsintä ihan tositarkoituksella alkoi. Kiirettä ei ole ollut, mutta eipä ole sopivaa valmista tullut vastaankaan. Tosin hiemanhan se valmiiden kotien katselu on ollut itsensä huijaamista, kun on aina tiennyt mitä todellisuudessa haluaa. Vaikka moni kaupunki- ja maaseutuidylli on mennyt ohi, ei yksikään myynti-ilmoitus ole koskaan jäänyt meitä kaihertamaan. Kyllä se niin on, että ne, kenelle oman talon rakentaminen on ollut unelma lapsesta asti, myös rakentavat sen talonsa tavalla tai toisella. Niin meillekin on nyt käymässä, joten miksipä emme jakaisi kauan odotettua projektia muiden haavelijoiden tai muutoin asiasta kiinnostuneiden kanssa. Vertailupohjaa talon kokoisille hankinnoille kun voi tuskin koskaan olla liikaa.

Kuten blogin nimi antaa ymmärtää, olemme vihdoin löytäneet kotiunelmalle sekä paikan että ne yhteistyökumppanit, joiden kanssa lähdemme projektiamme toteuttamaan. Mikkelin Asuntomessujen myötä myös messuja ympäröivä alue kehittyy, mikä näkökulmastamme on pelkästään positiivinen asia. Hyviä tontteja ei tällä alueella kasva puissa, saati sitten hyviä alueita. Tämän vuoksi olemme melkoisen onnellisia siitä metsänreunatontista, jonka messualueen vierestä saimme. Hyvin säilytetyn ympäristön keskeltä, metsäisten ulkoilupolkujen vierestä. Ihan järven vierestä. Eikä minkä tahansa järven, vaan Saimaan, jonka tuomat mahdollisuudet uimisesta kalastamiseen ovat käytännössä rajattomat! Omasta rantatontista emme ole koskaan pitkälti budjettisyistä edes haaveilleet, mutta järven läheisyys jotenkin vain kuuluu suomalaisen omakotiasumisen idylliin. Blogimme tuleekin kertomaan tuoreen tarinan siitä, miten tavallinen lapsiperhe voi hyödyntää Saimaanranta-asumista ja uutta, historiallista asuinaluetta pienessä itä-suomalaisessa kaupungissa. Ja siitä, miten tavallinen perhe toteuttaa kustannustehokkaan talon toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta tinkimättä. Asuinalueen valintaan ja alueeseen ylipäänsä palaamme varmasti useaan otteeseen myöhemmin blogissa.

 

Näkökulmia rakentamiseen

Kun talotekiikan insinööri, muotoilija, sekä heidän kaksi äärimmäisen aktiiviista pientä suunnittelijan alkuaan haluavat tehdä talon, syntyy materiaalia väistämättä melkoisesti. Tulemmekin tässä blogissa tuomaan esille omien näkökulmiemme lisäksi myös keräämäämme asiantuntijatietoa, jota ilman yksikään kunnon suunnitteluprosessi ei oikeastaan ole mahdollinen. Ammattiosaamisen ja asiantuntijuuden hyödyntäminen monialaisesti on mielestämme järkevää erityisesti silloin, kun budjetilla on väliä.  Toivottavasti jossain vaiheessa pääsemme ihan oikeasti analysoimaan suunnittelutyön lopputulokset ja toteamaan, että hyvin meni. 

Koska blogin nimi antaa selkeän viitteen myös siitä mitä ja minne olemme rakentamssa, kerrottakoon jo tässä ensimmäisessä postauksessa hieman talomallista ja toimituskonseptista;

Suunnittelun joustavuus, laatu ja ideologia merkkaavat meille paljon. Talovalmistajista yhteistyökumppaniksemme valikoitui hyvin luonnollisesti Kannustalo. Laajaa suosiota nauttiva Lato-mallisto iski meihinkin jo vuosia sitten, ja kuten kaikki Lato-fanit varmaan tietävät, sen jälkeen on ollut turha katsellakaan muita malleja. Muotoilija Ulla Koskisen alunperin suunnittelemassa Ladossa on äärimmäisen ajaton ja kaunis muotokieli, minkä takia kyseinen talomalli oli meille lopulta ainut vaihtoehto. Lisäksi Lato on kustannustehokas toteuttaa ja helposti muunneltavissa, mikä lisäsi entisestään sen sopivuutta suunnitelmiimme. Yllätykseksemme kaupungista ei kuitenkaan löytynyt vielä yhtään Latoa. Meidän on siis ehdottomasti tehtävä ensimmäinen!

Yhteistyö Kannustalon kanssa johti siihen, että ennen pitkää huomasimme käyvämme keskustelua Lato-mallin kehittämisestä. Mitä asoita voisimme päivittää vuoteen 2017 muuttamatta Ladon ajatusta? Mitä uutta voisimme tuoda Latoon? Samalla olemme tottakai pohtineet myös, miten Lato toimisi parhaiten juuri meille?

 

IMG_2942

IMG_2935
Suunnittelupöytä täyttyy oman projektin suunnittelumateriaaleista huomaamatta lähes joka päivä, vaikka ollaan vasta tilasuunnitteluvaiheessa. Lisää instagramissa: @latosaimaa

 

 

Tässä tarinassa apunamme on loistava tiimi, jonka ansiosta tulemme blogissa tuomaan esille kaikkea suunnittelua talotekniikasta tilaratkaisuun, sisustustuksesta kiintokalusteisiin ja arkkitehtuurista pihaan. Paneudumme työmme kautta mm. LVI-suunnitteluun ja sisustussuunnitteluun yksityiskohtaisesti. Lato Saimaa toteutetaan paikallisia rakennusliikkeitä ja ammattilaisia hyödyntäen, ja oma kädenjälkemmekin tulee todennäköisesti näkymään myös rakennuksessa itsessään.  Tuokoon tuleva rakennusvuosi kaikkea mielenkiintoista tullessaan!

 

Tervetuloa seuraamaan päivitetyn Ladon matkaa ajatuksista Saimaalle. Alueelle, joka puolivahingossa vastaa ainakin suunnitelmissamme niihin vaatimuksiin, mitä kodille olemme asettaneet. Tavallisen perheen kodinrakennusurakkaa, jota höysteään suunnittelunäkökulmilla ja asiantuntijalausunnoilla, sekä ripauksella juuri meille sopivaa elämäntapa-ajattelua tulevaan kotiin liittyen.

 

E&J

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s